Krkan Sam Ti Majko Ja

Dobrodošli na moj blog


28.11.2007.

UDRI KUME ZIVJELA TI KUBURA!

Predrag Lukić (24) iz Usoraca kod Oštre Luke ubio se prekjuče popodne, jer je mislio da mu je majka koju je nehotice ranio - mrtva!

Nesretni mladić je u kući Lukića u Usorcima sebi pucao u glavu iz pištolja marke CZ, nakon što je iz kubure umjesto psa lutalicu pogodio majku Jelu Lukić (51).

(ne)zavisne.com

Prirodna selekcija u praksi :S

28.11.2007.

KUPI CIKA MILE SOKIC I RAZGLEDNICU DA UMRETE OD GLADI STOKO

Zgrada Vlade RS na sokićima
Vlada RS očigledno želi izgradnju te zgrade, koja predstavlja najveći uspjeh građevinske mafije i najveći kriminal u RS od njezinog nastanka, prikazati kao osmo svjetsko čudo, kaže predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

BANJA LUKA - Dan nakon svečanog otvaranja nove zgrade Vlade RS u Banja Luci, u osnovnim školama diljem Republike Srpske đacima su podjeljeni sokići i razglednice s motivima ove zgrade, odnosno s velebnom zgradom u cjelini, te „zlatnim", „crvenim" i „plavim" salonom!

Ovaj nesvakidašnji i, po svemu sudeći, potpuno promašeni xafsinški potez Vlade izazvao je buru negodovanja među građanima Srpske, a pogotovo među roditeljima đaka koji se pitaju zašto njihova djeca moraju sudjelovati u političkim igrarijama.

Najoštrije su, prema očekivanjima, reagirali predstavnici oporbe, koji su optužili Vladu da ovakvim 'drilovanjem' školske djece nastoji prikriti kriminalne radnje u vezi s izgradnjom zgrade koja je koštala preko 200 milijuna KM.

Šef SDS-a Mladen Bosić tvrdi za Press RS kako je riječ o klasičnoj zloporabi djece, preko koje vlasti „žele oprati kriminal u koji su ogrizle".

- To je bezobrazluk! Što će našoj djeci razglednice na kojima je zgrada Vlade? Našoj djeci su potrebni udžbenici i računala! Vlada RS očigledno želi izgradnju te zgrade, koja predstavlja najveći uspjeh građevinske mafije i najveći kriminal u RS od njezinog nastanka, prikazati kao osmo svjetsko čudo! Uložili su stotine milijuna u jednu zgradu i usput u džepove stranačkih financijera strpali ogroman novac, a sada to pokušavaju opravdati i oprati - kaže Bosić.

On ističe kako bi Vlada, umjesto što harči pare dobivene prodajom „Telekoma Srpske" i „hvali se vlastitim lopovlukom", trebala opremiti škole, koje su u katastrofalnom stanju i đacima osigurati pristojne uvjete za školovanje, a ne da im dijeli razglednice.

- Neka predsjednik Vlade pita roditelje te djece što misle o njegovom građevinskom poduhvatu! On tvrdi kako je bilo nužno izgraditi novu zgradu Vlade, jer će se tako sačuvati RS! Da je tako, bivša Jugoslavija se nikada ne bi raspala, kada se vidi u kakvim su se zdanjima nalazile njezine institucije - kaže Bosić.

28.11.2007.
Pincom.info

 

to pasha samo trosi nece te li svi riknut zajedno

27.11.2007.

E MOJA BUDALO

Ona je još kazala kako premijeru Dodiku u ovom slučaju vjeruje, "jer se o tome svemu očitovao pismenim putem" i da zato smatra kako tome treba vjerovati.

FENA 

Izjava Doris Pack (povjerenik za BiH u EU) povodom Dodikovog pisma da ne razmislja o referendumu a nakon sto ju je on prije par mjeseci poslao u picku materinu i proglasio nepozeljnom u entitetu.

26.11.2007.

HUH!?!?

Brčko će i u budućnosti ostati sastavni dio RS i  predstavljati jedan od imperativa politike RS, a interesi i prava svih građana RS, koji žive na području Distrikta, biće jednaki kao i interesi građana RS bilo gdje na njenoj teritoriji, poručio je u Brčkom Ognjen Tadić, kandidat Srpske demokratske stranke za predsjednika RS.  

avaz.ba

 

Ovaj puko skroz.... ocam . Bil sta i u kesu?

26.11.2007.

ZABRANJENO RAZBOLITI SE POSLIJE 15:00

Sve usluge koje pacijent zatraži u Hitnoj pomoći Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi poslije 15 sati moraju biti plaćene u punom iznosu, kao da je pacijent neosiguran.

Ovo piše u odluci koju je potpisao Samir Porić, vršilac dužnosti direktora ovog doma zdravlja.

(ne)zavisne.com

 

Ha ja, ko je vidio gnjaviti ljude poslije tri. Taman rucali pa prilegli da odmore. Jos im samo vasa muka treba.  Neg se vi lijepo pojavite u normalno radno vrijeme izmedju 10 i 12 nakon sto doktori popiju jutarnju kahvu a prije nego sto odu na janjetinu za rucak.

 

 

16.11.2007.

PA CITATE LI STA PISETE KLOCEVI

Željko Komšić samovoljno uputio dopis ambasadama

D. Risojević 16.11.2007 19:28

BANJALUKA - Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, samovoljno je bh. ambasadama uputio tumačenje zaključaka državnog vrha kojim je članovima Savjeta ministara, dok su u ostavci, zabranjeno iznošenje stavova vezanih za spoljnu politiku i odbranu, saznaju "Nezavisne".

Bez konsultacija sa ostalom dvojicom članova Predsjedništva, Komšić je 14. novembra MIP-u naložio da odmah sve ambasade obavijesti o zaključcima Predsjedništva. U dopisu, koji je u posjedu "Nezavisnih", Komšić je podvukao da svi ministri i predsjedavajući Savjeta ministara samo mogu iznositi stavove koji se utvrde na sjednici Predsjedništva.

Srđan Arnaut, savjetnik Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva, izjavio je da nisu znali da je Komšić poslao MIP-u zaključak Predsjedništva.

"Ne može jedan član Predsjedništva naređivati MIP-u, niti interpretirati zaključak Predsjedništva", rekao je Arnaut.

U Kabinetu Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva iz RS, nismo uspjeli dobiti komentar na Komšićev dopis.

Komšićev dopis izazvao je čitavu zbrku u diplomatskoj mreži, pa je MIP juče ujutro na adrese sva tri člana Predsjedništva uputio dopis kojim traži dodatna pojašnjenja.

"Mi, jednostavno, hoćemo da vidimo da li je zaključak, kakav je poslan, usaglašen na sjednici Predsjedništva", rekao je izvor blizak MIP-u.

Komšić je juče saopštio da nije samo Nikola Špirić ignorisao stavove Predsjedništva vezano za zabranu davanja neusaglašenih izjava u inostranstvu, već da se "u međuvremenu i u MIP-u pojavio otpor provođenju ovakvog zaključka Predsjedništva".

"Jasno je da u zemlji kao što je BiH svaki pokušaj uvođenja bilo kakvog reda u radu institucija sistema izaziva razne vrste otpora, ali želio bih izraziti nadu da će ostala dva člana Predsjedništva BiH stajati iza zaključka koji smo zajedno donijeli", naveo je Komšić.

Zaključci su usvojeni 12. novembra, na posebnoj sjednici Predsjedništva na kojoj je razmatrana ostavka Nikole Špirića sa funkcije predsjedavajućeg Savjeta ministara. Zaključcima je definisano da Špirić i ministri, dok rade u tehničkom mandatu, u inostranstvu mogu iznositi samo stavove koji se utvrde na sjednici Predsjedništva. To se, kako se navodi u zaključku, odnosi na pitanja spoljne politike i odbrane.

 

ma nek se on isro na skupstini un-a , vazna hadzo , brine se za bosnu ... pa pod spoljnu politiku valjda spada i govor na skupstini UN-a ili je to lokalno srpsko leglo cccc

15.11.2007.

AHHHH STRUKE I GOVANA

Objavljeno 15.11.2007. u 20:41

Beograd: Počeo međunarodni skup o Kosovu

Neutralni status Kosova nije moguć i ne može se govoriti ni o kakvoj neutralnosti i neovisnosti tog teritorija, izjavio je u četvrtak državni tajnik Ministarstva za Kosovo i Metohiju srbijanske Vlade Dušan Proroković, odbacujući najnoviju ideju o "neutralnom statusu" Kosova koju je najavio izaslanik Europske unije u posredničkoj trojci Wolfgang Ischinger.

"Sve međunarodne norme i principi koji se primjenjuju za autonomne pokrajine svuda u svijetu moraju se primijeniti i za Kosovo", kazao je Proroković prvoga dana trodnevne međunarodne konferencije o temi "Kosovo i Metohija kao globalni problem" koja se održava na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Proroković je rekao da će Srbija ostati pri svojem prijedlogu "suštinske autonomije" u nastavku pregovora o statusu Kosova 20. studenoga.

Konferencija "Kosovo i Metohija kao globalni problem" okupila je, osim predstavnika Ministarstva za Kosovo i Metohiju i srpske dijaspore, nekoliko stranih - ruskih, grčkih, britanskih i drugih - profesora i stručnjaka.

Među sudionicima skupa su i neke osobe koje su bile bliske pokojnom predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, poput njegova pravnog zastupnika u procesu pred Haškim sudom Branka Rakića, nekadašnja profesorica Pravnog fakulteta u Beogradu Smilja Avramov, Miloševićeva desna ruka u "pravnim" pitanjima, filozof Svetozar Stojanović, savjetnik Dobrice Ćosića na dužnosti predsjednika SRJ, Slavenko Terzić, istaknuti član Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU).

(FENA

 

e nek ste im rekli hahhahaha ... zaboli nekog sta vi mislite strucnjaci

14.11.2007.

VEHABIJA HASISAR

 
TUZLA Ispred napuštene vojne zgrade u naselju Par Selo kod Tuzle, koja je Islamskoj zajednici dodijeljena radi gradnje Centra za liječenje ovisnika, jučer se okupilo nekoliko desetaka mještana, katoličkog stanovništva, koji se tome protive.

Razlog njihova nezadovoljstva je strah da će njihovo mjesto postati sjedište za dolazak radikalnih islamista.

vecernji.hr

 

Uuuuu jebote. Zamisli to. Narod se plasi i narkomana, i radikalnih islamista. A zamisli kakvo je to zlo kad se spoji. Radikalni Islamo-Narkoman. Jos su zene u pitanju. Pa to ti dodje nesto kao super baba roga na steroidima.

Bogami da sam na njihovom mjestu ja bih odmah spopao domovnicu, putovnicu, krstenicu, mobitel i mercedes i odmah ufatio maglu od narko-mudjahedinke. Cujem da u Kninu ima jeftino kuca kupiti.

14.11.2007.

ZA SVAKOG GOSTA, DVIJE BOMBE DOSTA

Prozor: Nije bilo povrijeđenih
Prozor: Nije bilo povrijeđenih
Foto: H. Manov
Goste ispratio s dvije bačene bombe
U kući pronašli automatsku pušku, dvije tromblona i veću količinu municije...
14.11.2007. 00:05

U Gornjim Krančićima kod Prozora u subotu oko 23.25 sati I. M. je Policijskoj stanici Prozor prijavio da je njegov brat S. M (38) u pijanom stanju prijetio gostima u svojoj kući, a kada su oni napustili kuću, za njima je u dvorište bacio dvije ručne bombe. U eksplozijama, srećom, niko nije povrijeđen.

Po izlasku policijske patrole na mjesto događaja, S. M. je lišen slobode, a prema nalogu tužioca, pretresena je njegova kuća, u kojoj su pronađeni automatska puška, dvije tromblonske mine i veća količina municije.

Nakon uviđaja, nadležnom tužilaštvu podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Autor: H. M

svasta cccc


13.11.2007.

SLJEDECI PUT ROKAJ ZOLJOM, MRSKA MACKA SE NECE IZVUCI

Sačmaricom gađao mačku pa pogodio komšinicu
Ljubica Lauc (56) s ranom u vratu prevezena u Kliničku bolnicu Mostar...

Pucajući iz lovačke puške, takozvane sačmarice, 16-godišnjak iz Vašarovića kod Ljubuškog u nedjelju je oko 11 sati ranio u vrat komšinicu Ljubicu Lauc (56), potvrđeno je "Dnevom avazu" u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona.

avaz.ba

Pod hitno internetizovati Bosnu! Da je sjedio kod kuce i drkao nad internet pornjavom kao svaki normalan tinejdzer nebi se ovo desilo.

13.11.2007.

GAVARIS PO RUSKI TAVARIS?

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću Medalju "Puškin" za doprinos razvoju ruskog jezika i širenju međunarodnih kulturnih veza...

avaz.ba

Cestitam inzinjeru, kako bi bilo da u slobodnom vremenu malkice doprineses i razvoju Bosne ako ti nije na odmet i ako te neometa u razvoju ruskog jezika...

 

13.11.2007.

EKI, DZABA JE NERADIO

Djelic danasnje izjave Spirketa:

„Učinio sam sve što sam mogao u posljednjih 10 mjeseci , pozivao na dijalog kojeg nije bilo, molio za toleranciju koje nije bilo, apelirao na razum kojeg nije bilo. I šta sam dobio za uzvrat? Što sam ja više molio za dijalog i ustavno djelovanje to sam više bio zaobilažen od međunarodne zajednice“, kazao je Špirić.

I onda, dodao je on kao vrhunac dolazi odluka visokog predstavnika od 19. oktobra ove godine kojom se na čudan način mijenja zakon o Vijeću ministara i u istro vrijeme tvrdi da se skoro radi o revolucionarnim promjenama.

Odluka ništa ne rješava, nikome ne pomaže, ona samo uzbuđuje duhove i prijeti da izbriše sav moj dosadašnji rad“, kazao je između ostalog Špirić

sarajevo-x.com

Rad!?!?!? Jel mislis na sva 3 zakona sto si donio za godinu dana ili 203 zakona koja si blokirao?

13.11.2007.

TONA, VISE, MANJE, HAJ STA FALI

Banja Luka: Ukradena tona nuklearnog otpada
Iz podruma Zavoda za nuklearnu medicinu Kliničkog centra u Banja Luci nestali su olovni kontejneri težine od oko jedne tone u kojima se doprema radioaktivni materijal iz Vinče.

BANJA LUKA - Iz podruma Zavoda za nuklearnu medicinu Kliničkog centra u Banja Luci nestali su olovni kontejneri težine od oko jedne tone u kojima se doprema radioaktivni materijal iz Vinče, koji se koristi u dijagnostičke i terapijske svrhe, potvrdio je za Fokus Ranko Škrbić, ministar zdravlja Republike Srpske.

Škrbić uvjerava kako ukradeni otpad nije opasan ta stanovništvo,jer su, kaže, inspektori Republičke inspekcije utvrdili da je materijal koji je čuvan u takozvanim olovnim košuljicama već potrošen.

- Nakon što se radioaktivni izotopi potroše u dijagnostičke svrhe kontejneri se odlažu u skladište koje se nalazi u podrumu Zavoda za nuklearnu medicinu. Imamo zapisnik inspekcije koji potvrđuje kako nema bojazni za stanovništvo jer se radi o izotopima koji imaju veoma kratak vijek trajanja, tako da poslije mjesec dana nemaju nikakvog djejstva, osobito ne radioaktivnog - kaže Škrbić.

U četvrtak, 8. studenog, radnik Zavoda za nuklearnu medicinu je prijavio kako je dan ranije uočio da iz skladišta nedostaje oko 60 olovnih generatora, prenosi Cropress.

Prema Škrbićevim riječima, materijal je najvjerovatnije ukraden zbog preprodaje, jer je olovo teško i ima određenu tržišnu vrijednost.

13.11.2007.
Pincom.info

 

neka nama policije republike sumske

13.11.2007.

VIDIS TI NJIHOVIH PROBLEMA


Koje bi općine bile u sastavu hrvatske federalne jedinice ?
I koliko god zbog svoje disperziranosti Hrvatima, kao kriterij ne ide u prilog popis stanovništva iz 1991. tako im ne odgovara ni trenutan demografska slika prema kojoj je sve manje općina u srednjoj Bosni u kojoj Hrvati imaju većinu.

MOSTAR - Sabor HDZ 1990. , na subotnjem je zasjedanju, prihvatio koncept stranačkog povjerenstva o federalnom uređenju zemlje, prema kojem bi BiH bila organizirana kao federalna država sastavljena od najmanje tri federalne jedinice. Dominantan kriterij za određivanje područja koje bi obuhvaćale federalne jedinice, kako je zapisano, bio bi etnički. Time je to postao obvezujući dokument za rukovodstvo ove stranke, u budućim pregovorima o novom ustavu i administrativnoteritorijalnom (pre)uređenju zemlje.

I HDZ BiH, koja s HDZ 1990. predstavljaju većinsku volju Hrvata u BiH zalaže se za federalistički koncept, koji predviđa tri federalne jedinice s bošnjačkom, hrvatskom i srpskom većinom, uz Sarajevo koje bi, kao glavni grad BiH, bio pod izravnom upravom savezne države.

Ni jedna ni druga stranka nisu se međutim izjasnile o tome bi li određujući etnički činitelj za pripadnost pojedinih općina nekoj od federalnih jedinica bio popis stanovništva iz 1991. ili trenutna demografska slika.

'91 Mostar većinski bošnjački grad

Ako bi se prihvatili podaci iz popisa stanovništva iz 1991. kao kriterij za određivanje područja federalnih jedinica, tada mnoge općine u BiH u kojima su sada Hrvati većina ne bi ušle u sastav hrvatske federalne jedinice, uključujući i Mostar, kojeg Hrvati smatraju svojim političkim, gospodarskim, i sveučilišnim središtem.

Osim Mostara, u kojem je prije rata živjelo oko 1 posto više Bošnjaka nego Hrvata ( 43.856 Bošnjaka, 43.037 Hrvata)  u sastavu hrvatske federalne jedinice ne bi bili ni Kupres gdje je 1991. živjelo 4.864 Srba i 3.813 Hrvata, Stolac, u kojem je bilo 8.101 Bošnjak i 6.188 Hrvata, Žepče, gdje su Bošnjaci također bili većina (10.820 Bošnjaka i 9.100 Hrvata), no granice te općine u međuvremenu su izmijenjene, i Jajce u kojem je prije rata živjelo 17.380 Bošnjaka i 15.810 Hrvata.

No, zato bi u sastavu hrvatske federalne jedinice bile općine Vareš, u središnjoj Bosni, te Bosanski Šamac, čije je veći dio u sastavu RS i Bosanski Brod, također u sastavu RS. Uz Orašje i Odžak to su jedine četiri posavske općine u kojima su Hrvati prije rata bili većinski narod.

Upitna hrvatska većina u Novom travniku i Busovači

Ako bi kriterij za pripadnost federalnoj jedinici bio trenutna demografska slika, premda se taj kriterij teško može koristiti bez vjerodostojnih podataka (popis stanovništva nakon 1991. u BiH nije proveden) u sastav hrvatske federalne jedinice ušli bi Mostar u kojem sada živi skoro 10 posto više Hrvata nego Bošnjaka, Stolac, gdje su Hrvati također većina, Kupres i Žepče, no ne i Bosanski Brod i Bosanski Šamac.

Upućeniji u trenutno stanje nacionalne strukture stanovništva u središnjoj Bosni upozoravaju međutim kako zbog kontinuiranog „curenja“ Hrvata iz središnje Bosne više nije sigurno da Hrvati čine većinu u Busovači i Novom Travniku, pa bi te općine mogle ostati izvan hrvatskog entiteta, kao i općina Vareš, gdje su Hrvati prije rata bili većina.

I koliko god zbog svoje disperziranosti Hrvatima, kao kriterij ne ide u prilog popis stanovništva iz 1991. tako im ne odgovara ni trenutan demografska slika prema kojoj je sve manje općina u srednjoj Bosni u kojoj Hrvati imaju većinu. Sada se sa sigurnošću može tvrditi da Hrvati u Bosni čine većinu jedino u Kreševu, Kiseljaku, Vitezu, Žepču i Usori, te Orašju i Odžaku u Posavini.

Općinske granice na štetu Hrvata

Ne treba međutim zaboraviti kako su komunisti u predratnoj BiH,  "krojili" općinske granice tako da Hrvati u što manjem broju općina čine većinu. Tako  primjerice hrvatska sela uz rub "Mostarskog blata", udaljena tek nekoliko kilometara od Mostara nisu ušla u sastav mostarske općine, ali zato jeste primjerice bošnjačko selo Drežnica, udaljeno preko 30 kilomatara od hercegovačkog središta 

Sadašnja nepovoljna demografska slika Hrvata u središnjoj Bosni posljedica je rata, ali  i činjenice da jedino Hrvati u BiH nemaju svoju federalnu jedinicu, kojima su na institucionalni način mogli spriječiti demografsku propadanje.

RS bi se trebala odreći djala Posavine i Istočne Bosne

Ako bi sve tri strane u BiH prihvatile federalni koncept uređenja BiH, a kao kriterij za pripadnost pojedine općine odgovarajućoj federalnoj jedinici nacionalnu strukturu prema popisu stanovništva 1z 1991. godine Srbi bi se, odnosno Republika Srpska, po tom kriteriju trebali odreći Bratunca, Doboja, Foče, Rogatice, Višegrada, Vlasenice, Zvornika, Srebrenice..., koji su sada u sastavu RS-a.

Popis iz 1991.

Prema popisu stanovništva iz 1991. Hrvati su bili većina u sljedećim općinama: Ravnom, Neumu, Stocu, Čapljini, Mostaru, Prozoru, Širokom Brijegu, Čitluku, Ljubuškom, Posušju, Tomislavgradu, Kupresu, Livnu, u Hercegovini; Busovači, Kiseljaku, Kreševu, Novom Travniku, Vitezu, Varešu, u središnjoj Bosni i Odžaku, Orašju, Bosanskom Šamcu i Bosanskom Brodu, u Posavini.


Trenutna demografska slika

Sa velikom vjerojatnoćom se može tvrditi da su Hrvati danas većina u sljedećim općinama: Mostaru, Stocu, Ravnom, Čapljini, Neumu, Čitluku, Grudama, Kiseljaku, Kreševu, Livnu, Ljubuškom, Kupresu, Odžaku, Orašju, Posušju, Prozoru, Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Vitezu, Žepču i Usori. Nepoznanica su Novi Travnik i Busovača, gdje su Hrvati prije rata bili većina.

Zanimljivo je da, premda se broj Hrvata u odnosu na predratno razdoblje prepolovio (danas ih u BiH, prema neslužbenim podacima živi oko 450.000) broj općina u kojima su Hrvati većina se povećao s 20 na 21.

Općine s hrvatskom većinom, (njih 16) čine kompaktno područje koje se proteže od Kupresa na sjeverozapadu, do Ravnog na jugoistoku zemlje, dok 7 općina predstavljaju većinske hrvatske enklave u Bosni i Posavini.

pincom.info


Dragi susjedi ja predlazem da u katolicku pederalnu jedinicu pridju sve opstine koje danas imaju katolicku vecinu plus one koje su nekad imale katolicku vecinu. Eto mislim da je to fer, da se nemorate vise sekirati koju opciju da izaberete. Navrh svega predlazem da vam i televiziju financiramo i dodatni topli obrok kao i da vam usvojimo sve vatikanske praznike kao nearadne ali placene dane. Svih 362 godisnje.

I da, ako vam treba nesto jos u kesu samo javite i mi cemo spremiti kofere.


PS Mamu li vam blesavu jebem.
12.11.2007.

DAN ZALOSTI

U golemoj smo tuzi za spirketom i njegovom ostavkom tako radi dana zalosti necemo nista pisat danas

09.11.2007.

NEVIDJEN PARMAK

Šešelj: Hrvati su neosvješćeni Srbi katolici
Ostaci pravih Hrvata (plemena koje je došlo na Balkan), po Šešelju, danas se mogu naći jedino u okolici Beča te u Slovačkoj i Italiji. Šešelj je objasnio i da okolicu Zagreba zapravo naseljavaju Slovenci-kajkavci, a ne Hrvati.

HAAG - Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, optuženik za ratne zločine, veliki dio svojeg obraćanja pred Haškim sudom posvetio je elaboriranju teze o nastanku "izmišljenih nacija" na prostoru bivše Jugoslavije 'u režiji' Vatikana.

Šešelj je poručio sucima kako ideologija Srpske radikalne stranke nikad nije bila da se velika Srbija na prostoru bivše Jugoslavije treba stvoriti progonom milijuna ljudi nego njihovim nacionalnim osvještavanjem da su - Srbi, javila je Hina.

Stoga je zaronio dublje u povijest objasnivši sucima kako je većina nacija na području bivše Jugoslavije izmišljena, jer se zapravo radi o nacionalno neosviještenim Srbima. Tako su Hrvati zapravo Srbi-katolici koji su u vrijeme gladi nakon turskih osvajanja pristali postati izmišljena nacija "zbog žita koje im je nudila Rimokatolička crkva" kako bi preživjeli, dok se ostaci pravih Hrvata (plemena koje je došlo na Balkan) danas mogu naći jedino u okolici Beča te u Slovačkoj i Italiji. Šešelj je objasnio i da okolicu Zagreba zapravo naseljavaju Slovenci-kajkavci, a ne Hrvati. Iako tvrdi da su Hrvati zapravo Srbi, Šešelj im je to nacionalno obilježje uskratio kad je govorio o zločinima počinjenim tijekom Drugoga svjetskog rata. Krivnju u tom slučaju nije pripisao Srbima-katolicima nego novoj kategoriji - Hrvatima-fašistima. On je poručio da je "ustaška ideologija i danas jaka, iako nije vidljiva kao 90-ih".

Šešelj je ponovio i svoje teze da je SFRJ razbijena nelegitimno, za što je okrivio "udruženi zločinački pothvat u kojem su bili Vatikan i Njemačka, a kasnije im se pridružio SAD".

U ekspozeu o povijesti Balkana objasnio je sucima kako je uzrok "građanskog rata u hrvatskoj federalnoj jedinici" bio "nelegalna jednostrana" odluka prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da promijeni Ustav. Ponudio je i tezu da se prema međunarodnom javnom pravu međunarodno priznanje Hrvatske i BiH moglo odnositi samo na teritorij koji je središnja vlast imala tada pod kontrolom.

"I tako se dogodio krvavi građanski rat", zaključio je Šešelj.

9.11.2007.
Pincom.info

 

u koju si ti gimnaziju iso kretenu jedan

08.11.2007.

RUSKI INVESTITORI , MILETOVA SUPLJA

Rusi još nisu uplatili bankarsku garanciju
Uplata 20 miliona eura treba biti zalog da će u Rafineriju nafte uložiti 100 miliona eura u skladu s kupoprodajnim ugovorom
08.11.2007. 19:22

Ruska kompanija "Njeftegazinkor" bila je dužna 15 dana od prijenosa vlasništva nad naftnom industrijom RS, koje je izvršeno 17. septembra ove godine, obezbijediti bankarsku garanciju od 20 miliona eura. Ruski partner to nije učinio.

Bankarska garancija je zalog da će u Rafineriju nafte biti uloženo 100 miliona eura u skladu s kupoprodajnim ugovorom, objavila je Alternativna televizija, a to je potvrdio i ministar privrede RS Rajko Ubiparip.

Šta Rusi namjeravaju objasnili su u petogodišnoj Poslovnoj polici, usvojenoj nedavno na Skupštini akcionara. U strateškom dokumentu na tri i po stranice teksta navodi se da će osnovati četvrtu kompaniju koja će nabavljati materijal i prodavati proizvode za dvije rafinerije i "Petrol".

Analitičari smatraju da je cilj manipulacija troškovima i izvlačenje profita iz RS.

- Ta poslovna politika ništa ne obećava. To je formalnopravna podloga da ova firma nikada ne plaća porez, da prikazuje manji profit pa čak i gubitak. Čak se može planski dovesti da prikazuje gubitak i da onda traži još i subvencije od BiH - kaže Dragoljub Stojanov, dekan Fakulteta za poslovni inženjering i menadžment u Banjoj Luci, prenosi portal capital.ba.Autor: Avaz

ma sta vi znate , mile ce u republiku sumsku silne milijarde da investira , kad se majmuni budu sisali

07.11.2007.

ISTORIJA IZ SRPSKOG UGLA

SNSD: Za sve je krivo Sarajevo
SNSD je saopćio da je odluka EU da ne parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH isključiva posljedica "sarajevske spletkaške politike i antidejtonske unitarizacije"
07.11.2007. 15:05

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) saopćio je danas da je odluka Evropske unije (EU) da ne parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s BiH isključiva posljedica "sarajevske spletkaške politike, vještačke, antiustavne i antidejtonske unitarizacije".

Ta politika, smatra SNSD, dovela je zemlju u stanje nepotrebne podjele i blokirala mnoge zajedničke institucije.

"Stoga je jeftina politička propaganda lidera Stranke demokratske akcije (SDA) o tome da su krivci političari iz Republike Srpske (RS), koji, tobože, tri i po godine sprječavaju reformu policije", saopćio je SNSD.

"Treba jasno reći da su krivci oni koji hoće centralizirati policiju pod isključivu sarajevsku vlast, kao i oni koji godinama lažu o 200.000 ubijenih Bošnjaka, o agresiji koju je izvršila Srbija i drugo", navodi se u saopćenju.

SNSD poziva sve političke faktore u BiH da se iz prostora ratne propagande i skutova međunarodnih predstavnika vrate u Ustav, jer će nas Evropa onda lako vratiti na put pridruživanja i stabilizacije.

Autor: ONASA

jes, jes , sram ih bilo sto su sami sebe granatirali ... inace taj se rat nije ni desio uopste jer je srbija bila na godisnjem odmoru , ccc nidje veze

06.11.2007.

VOLI LOLA SVOJ POSO

Dodik: Ako me i smijene, neću to prihvatiti
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je da ne bi prihvatio eventualnu odluku o svojoj smjeni te da bi nastavio dolaziti na posao i kada bi pokušali da ga u tome onemoguće.
06.11.2007. 11:44

Ističući da "postoje neke spekulacije" o njegovoj smjeni, Dodik je kazao da on, "za razliku od drugih koji su pristajali da na taj način budu poniženi, na to neće pristati".

Dodik navodi da će naći načina da se sam bori protiv takve odluke te da bi i međunarodne trupe mogle blokirati institucije RS-a, ali da bi on i pored toga došao na posao.

"Demokratski sam izabran političar, imam pravo da radim svoj posao i ne mogu ga prestati raditi. Mogu da blokiraju institucije, ali to još ne znači da ću odustati", istaknuo je Dodik gostujući sinoć u emisiji Radio-televizije RS-a.

Ponovio je i da je u BiH nastupila najveća poslijeratna politička kriza i optužio visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da je tu krizu izazvao mjerama koje su suštinski poremetile odnose u BiH te da je prekršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum, narušio balans koji je postavljen među etničkim zajednicama u BiH i ugrozio sigurnost srpskog naroda u BiH.

Istaknuo je da predstavnici RS-a traže da se isključi i teorijska mogućnost preglasavanja u institucijama BiH, dodajući da u vezi s ovim pitanjem nema kompromisa.

Entitetski premijer je kazao da će RS i njeni političari iskoristiti sve raspoložive demokratske mjere da bi na demokratski način dokazali kako to što je urađeno nije na dobrobit naroda i same BiH, ali i naveo da u RS-u nema nikakvih razmišljanja o destabilizaciji u pogledu nasilja i eventualnih sukoba.

Govoreći o eventualnoj povezanosti situacije u BiH s pregovorima o konačnom rješenju statusa Kosova, Dodik je naveo da takve ocjene iznose pojedini svjetski mediji koji su postali "propagandni servisi raznih grupa".

On smatra da je međunarodna zajednica "frustrirana činjenicom da se Srbija nije odrekla Kosova", zbog čega se došlo u situaciju u kojoj je kosovski problem teško riješiti.

Demantirao je i pisanje jednoga njemačkog lista da se entitetska vlada kod jedne štamparije raspitivala za cijenu štampanja referendumskih listića.

"Ako i donesemo odluku o referendumu, nećemo kriti štampanje glasačkih listića. Ovde se radi o podmetačini da bi se stvorila predstava o problemu koji se zove Dodik i RS, a sve to da bi se, opet, izvršili pritisci na RS", rekao je entitetski premijer.

Autor: FENA

lijepi strah moj mile , utvrdjuj pazar seoski klosaru

01.11.2007.

GHOSTBUSTERS - ISTJERIVACI DUHOVA

Predstavnik Ruske Federacije u Upravnom odboru Savjeta za provođenje mira u BiH (PIC) Aleksandar Bocan-Harčenko saopštio je juče da su mjere visokog predstavnika suprotne duhu Dejtonskog sporazuma.

(ne)zavisne

U ime rafinerije, termoelektrane i svetoga duha dejtona cini mi se da si poludio kad u nemogucnosti da upres prstom u koji dio ustava je prekrsen pocnes duhove prizivati.

01.11.2007.

E DE MU TI RECI SVIJU TI

Koštunica: Lajčak bi trebao da odstupi

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak odgovoran za nastalu krizu u zemlji i dodao kako bi bilo najprirodnije da je sam "podnio ostavku, umjesto što svojim mjerama i dalje utiče na produbljivanje krize".

"Vlada Srbije u potpunosti podržava sve institucije Republike srpske u njihovom principijelnom stavu da se mora poštivati Dejtonski sporazum", navodi se u Koštuničinom saopćenju, te se dodaje da Srbija kao potpisnik i jamac Dejtonskog sporazuma ima pravo insistirati na njegovom dosljednom provođenju, te da se on ne može kršiti na štetu srpskog naroda.

"Pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može imati nesagledive posljedice i zato je sada neophodno da međunarodna zajednica ispravi greške koje su proizvele ozbiljnu krizu u Bosni i Hercegovini", navodi se u izjavi srbijanskog premijera.

Lajčak je 19. oktobra odlučio nametnuti izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH i time pojednostaviti način odlučivanja u tom tijelu.

Nedavna izjava Vojislava Koštunice da Lajčakove najnovije mjere, zbog kojih je danas bh. premijer Nikola Špirić podnio ostavku, imaju za cilj rušenje Rezolucije 1244 i proglašenje neovisnosti Kosova i ukidanje Republike srpske, izazvala je prije dva dana oštar protest predstavnika Velike Britanije, SAD-a, Francuske, Njemačke i Italije službenom Beogradu, kao i osudu predsjednika Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je Koštunici poručio da "prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu".

Zbog te izjave, kako je potvrđeno Radiju B-92, predsjednik Srbije Boris Tadić odgodio je sjednicu Igmanske inicijative koja je 11. novembra u Beogradu trebala okupiti predstavnike više od sto nevladinih organizacija iz Hrvatske, Srbije i BiH, kao i predsjednike tih država.

Tadićev je stav, kako javlja taj radio, da je Komšić - koji je također trebalo da sudjeluje u radu Igmanske inicijative u Beogradu - svojom izjavom uvrijedio srbijanskog premijera, te da Srbija očekuje javnu Komšićevu ispriku.

(FENA)

 

kako bi tek ovaj kloc bio pametan da umjesto zrna rize ima mozak u onoj smrdljivoj lobanji ... ja mislim da bi pored ovog prijedloga evropa trebala da ga jos pogura sa malo zivljaka u "evrima" da hadzo sebi dodje ... smrso mi je nesto u licu u zadnje vrijeme

<< 11/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
7939

Powered by Blogger.ba